Magyar búza szabvány kategóriái MSZ-08 6383:1998 |
|||||
minőségi jellemzők | dimenzió | Javító | Malmi I. | Malmi II. | Malmi III. |
hektolitertömeg min. | kg/hl | 78 | 76 | 76 | 72 |
nedvességtartalom max. |
% (m/m) |
14,5 | 14,5 | 14,5 | 14,5 |
Keveréktartalom max. |
% (m/m) |
2,0 | 2,0 | 2,0 | 2,0 |
ezen belül: | |||||
- káros keverék max. | % (m/m) | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
- könnyű keverék max. | % (m/m) | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
Keveréktartalmon felül még megengedett | |||||
törött szem max. | % (m/m) | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 6,0 |
csírázott szem max. | % (m/m) | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 5,0 |
rozs max. | % (m/m) | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 3,0 |
csökkent értékű búzaszem max. | % (m/m) | 2,0 | 2,0 | 2,0 | 2,0 |
poloska által szúrt szem max. | db % | - | 2 | 2 | 4 |
sütőipari érték* min. | min.csop. | A | B1 | B2 | - |
nedves sikér mennyisége min. | % (m/m) | 34 | 30 | 28 | 26 |
nedves sikér terülése | mm/h | 2-5 | 3-8 | - | |
esésszám Hagberg min. | s | 300 | 250 | 230 | 220 |
nyersfehérje-tartalom min. | % | 12,5 | 12,5 | 12,0 | 11,5 |
szedimentációs érték Zeleny szerint min. | ml | 35 | 35 | 30 | 20 |
állati kártevők és maradványaik | nem tartalmazhat | ||||
szemkeménység index (HI) min. | % | n.a. | n.a. | n.a. | n.a. |
**Javaslat védjegyre |