búza


Magyar búza szabvány kategóriái
MSZ-08 6383:1998
minőségi jellemzők dimenzió Javító Malmi I. Malmi II. Malmi III.
hektolitertömeg min. kg/hl 78 76 76 72
nedvességtartalom max.

% (m/m)

14,5 14,5 14,5 14,5
Keveréktartalom max.

% (m/m)

2,0 2,0 2,0 2,0
ezen belül:
- káros keverék max. % (m/m) 0,5 0,5 0,5 0,5
- könnyű keverék max. % (m/m) 0,5 0,5 0,5 0,5
Keveréktartalmon felül még megengedett



törött szem max. % (m/m) 2,0 2,0 2,0 6,0
csírázott szem max. % (m/m) 2,0 2,0 2,0 5,0
rozs max. % (m/m) 2,0 2,0 2,0 3,0
csökkent értékű búzaszem max. % (m/m) 2,0 2,0 2,0 2,0
poloska által szúrt szem max. db % - 2 2 4
sütőipari érték* min. min.csop. A B1 B2 -
nedves sikér mennyisége min. % (m/m) 34 30 28 26
nedves sikér terülése mm/h 2-5
3-8 -
esésszám Hagberg min. s 300 250 230 220
nyersfehérje-tartalom min. % 12,5 12,5 12,0 11,5
szedimentációs érték Zeleny szerint min. ml 35 35 30 20
állati kártevők és maradványaik
nem tartalmazhat
szemkeménység index (HI) min. % n.a. n.a. n.a. n.a.
**Javaslat védjegyre